wtorek, 8 listopada 2016

Duszone ziemniaczki. Ale smak

Zrobić puree? Nic prostszego. Gotujesz ziemniaki. Potem je rozgniatasz z odbrobiną masła. Gotowe. Można tak. Ale ja proponuję Ci dziś spróbować wykorzystać Twój termomikser, żeby zrobić ziemniaczki, które zachwycą domoników. I gości.




Składniki:

* 750 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
* 500 g wody
* pół łyżeczki soli
* łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego z termomiksa 
lub 
przyprawy typu Warzywko/Jarzynka/Vegeta
* 50 g masła
* 150 g mleka

Jak przygotować:

Do naczynia miksującego nalej wodę, ziemniaki wrzuć do koszyczka do gotowania i umieść w naczyniu miksującym. Gotuj.

Ustawienia: czas - 20 minut , temperatura - najwyższa (w TM - Varoma), 
obroty - mieszanie lub 2)

Jeśli ziemniaki po 20 minutach nie są miękkie, pogotuj wodę jeszcze trochę.

A gdy już miękkie są, to:
wylej wodę z naczynia miksującego, 
załóż w nim mieszadło-motylek, 
przesyp tam ziemniaki z koszyczka, 
a potem dodaj sól, mleko, masło i przyprawę. Wymieszaj.

Ustawienia: czas - 10 sekund, obroty - 4.

Koniec. Gotowe. Od razu podawaj na stół, żeby nie wystygły. 
Smacznego!!!

#ziemniaki #puree #mniam

A na deser ciasto pomarańczowe?






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Termomiksfans

Termomiksery - wcześniej nazwa pojawiająca się jako określenie urządzeń laboratoryjnych mieszających i podgrzewających probówki. Gdy pojawił się Thermomix i jego naśladowcy, przypisać im można jedno miano wspólne - termomiksery kuchenne.

Łączna liczba wyświetleń