niedziela, 6 listopada 2016

Pomidorowa

Bo pomidorówkę z termomikserów można zrobić na wiele sposobów. I trudno się nią znudzić. Ten przepis sprawdza się zarówno ze świeżymi pomidorami (w listopadzie ostatni dzwonek, żeby jeszcze je kupić z polskich upraw), jak i z pomidorkami z puszki.


Składniki:

  • * duża cebula
  • * 30 g oliwy lub oleju rzepakowego
  • * 800 g świeżych pomidorów (ewentualnie pomidorów z puszki)
  • * kostka bulionu warzywnego (lub  łyżka bulionu przygotowanego w termomikserze - wg standardowego przepisu. Przypomnę go w kolejnym wpisie)
  • * 10 g octu balsamicznego
  • * ziemniak
  • * 200 g wody
  • * płaska łyżeczka soli
  • * szczypta białego pieprzu do smaku
  • * kilka listków bazylii (może być też suszona bazylia, kolendra lub oregano - łyżeczka wystarczy. Oczywiście ja preferuję świeże zioła, ale nie każdy ma je pod ręką).


Jak przygotować:
1. Obraną i przekrojoną na pół cebulę wrzucamy do naczynia miksującego. Dodajemy oliwę/olej
Ustawienia: 
czas - 5 sekund, obroty - 5, 
zgarnij ze ścianek cebulę i następnie:
czas - 3 minuty, temperatura - 100 stopni, obroty - 1

2. Dodajemy umyte i przekrojone na pół pomidory. Miksujemy.
Ustawienia: czas - 5 sekund, obroty - 5

3. Dodajemy wodę, kostkę bulionową, pokrojonego na ćwiartki ziemniaka, ocet balsamiczny oraz sól i pieprz. No i gotujemy wszystko.
Ustawienia: czas - 15 minut, temperatura - 100 stopni, obroty - 1
Jak wcześniej zacznie kipieć to czas można skrócić odrobinkę. Ale raczej nie gotować krócej niż 12 minut.

4. Po ugotowaniu dodać zioła and zmiksować wszystko.
Ustawienia: czas - 40 sekund, obroty - zwiększamy stopniowo do maksymalnych.

Modyfikacje. Możemy dodać do kroku pierwszego też ząbek lub dwa czosnku. Choć nie każdy go akceptuje w pomidorówce. Jak ktoś woli pomidorówkę ze śmietaną, to też można dodać 150-200 g przed zmiksowaniem (żeby się nie zwarzyła do miszeczki ze śmietaną nalać trochę zupy, a potem wlać to do naczynia miksującego).
Z tego przepisu zupki wystarczy na cztery porcje. Smacznego!!!
Zapraszamy również do polubienia profilu na FB thermomix pomidorowa zupa pyszna rewelacja























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Termomiksfans

Termomiksery - wcześniej nazwa pojawiająca się jako określenie urządzeń laboratoryjnych mieszających i podgrzewających probówki. Gdy pojawił się Thermomix i jego naśladowcy, przypisać im można jedno miano wspólne - termomiksery kuchenne.

Łączna liczba wyświetleń