środa, 30 listopada 2016

Pierniczki na święta

Już czas na pachnące przyprawami pierniczki. Na dworze coraz bardziej ponuro, dzień króciutki, a w sklepach pojawiają się dzikie tłumy w poszukiwaniu idealnego prezentu dla swoich Najbliższych. To znak, że trzeba zabrać się do przygotowywania... pierniczków. Bo idą Święta! :)


Składniki:

Ciasto:

  • Pół kostki masła
  • 100 g cukru trzcinowego (od biedy może być zwykły)
  • 130 g syropu klonowego lub płynnego miodu
  • 1 żółtko
  • łyżeczka imbiru w proszku (lub kilka plasterków świeżego - zależy od gustu)
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • rozduszone ziarenko ziela angielskiego
  • łyżka sody oczyszczonej
  • 370 g mąki
Lukier:
  • 2 białka
  • 400g cukru (lub gotowego pudru)
  • odrobina soku z cytryny (kilka kropli)


Jak przygotować:


  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni


  • Cukier, syrop, masło, imbir, gałkę, cynamon i ziele umieszczamy w naczyniu miksującym i mieszamy podgrzewając
  • Ustawienia: czas - 5 min , temperatura - 50 stopni, obroty - 2


  • Dodajemy żółtko i mieszamy
  • Ustawienia: czas - 3 sekundy , obroty - 3


  • Dorzucamy mąkę i sodę i mieszamy
  • Ustawienia: czas - 10 sekund , obroty - 5 (czas można przedłużyć jeśli widzimy, że składniki się nie połączyły)


  • Zagniatamy w naczyniu miksującym
  • Ustawienia: czas - 2 minuty, obroty - wyrabianie ciasta


  • Ciasto układamy na desce do krojenia, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut


  • Po tym czasie ciasto na papierze do pieczenia i rozwałkowujemy. Powinno mieć grubość jakieś 4-5 mm.
  • Wycinamy foremkami do ciastek (lub kieliszkiem, szklanką, etc...) kształty ciasteczek.
  • Układamy na papierze do pieczenia i do piekarnika (pamiętajmy, żeby między ciasteczkami był odstęp, bo przecież będą rosły). Pieczemy przez 8-10 minut.
  • Po tym czasie wykładamy do wystygnięcia. Najlepiej ułożyć pierniczki na kratce, żeby powietrze miało do nich swobodny dostęp.


  • Gdy pierniczki wystygną, lukrujemy, a lukier przygotowujemy tak:
    cukier wsypujemy do naczynia miksującego i ścieramy na puder
  • Ustawienia: czas - 20 sekund, obroty - 9
     Dodajemy białka i sok z cytryny i mieszamy
  • Ustawienia: czas - 1 minuta, obroty - 3



Smacznego! I Radosnych Świąt :)
🎄🎄🎄🎄🎄




1 komentarz:

Termomiksfans

Termomiksery - wcześniej nazwa pojawiająca się jako określenie urządzeń laboratoryjnych mieszających i podgrzewających probówki. Gdy pojawił się Thermomix i jego naśladowcy, przypisać im można jedno miano wspólne - termomiksery kuchenne.

Łączna liczba wyświetleń