piątek, 16 grudnia 2016

Zupa ziemniaczana z porem


W Polsce zupa ziemniaczana nie cieszy się szaloną popularnością, a szkoda, bo jej smak wcale nie jest tak mało wyszukany jak część z nas to sobie wyobraża. Dziś jeden z przepisów, w którym nasz ziemniak, kartofel, pyra odgrywa rolę główną, ale są też aktorzy drugoplanowi z porem i cebulką na czele.

Składniki:
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 pory
  • 1 cebula
  • 20g masła
  • 20g gęstej śmietany
  • 500g wody
  • 300g mleka
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku



Jak przygotować:

  • Ziemniaki obieramy, cebulę kroimy na ćwiartki, a pora na plasterki.
  • Wkładamy cebulę i pora do naczynia miksującego i szatkujemy:
  • Ustawienia: czas - 5 sekund, obroty - 5

  • Dodajemy masło i podsmażamy
  • Ustawienia: czas - 2 minuty, temperatura - 90 stopni, obroty - 2/wsteczne


  • Nalewamy wodę, wrzucamy pokrojone w ćwiartki ziemniaki i kostkę rosołową
  • Ustawienia: czas - 20 minut, temperatura - 120 stopni (Varoma w TM), obroty - 1/wsteczne
  • Po tym czasie dolewamy mleko, śmietanę, dodajemy soli i pieprzu, a następnie miksujemy
  • Ustawienia: czas - 40 sekund, obroty - 8

Proste i smaczne.
Pozdrowienia dla wszystkich termomiksfanów :)

Przepisy na inne zupy znajdziesz tutaj 

4 komentarze:

  1. A co z ziemniakami? Ani słowa o tym co z nimi zrobić po obraniu i pokrojeniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam takie pytanie - a kiedy dodajemy ziemniaki? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ziemniaków nie dodajemy :D
    To jest pierwsza w świecie zupa ziemniaczana bez ziemniaków :)
    A poważnie: dzięki za zwrócenie uwagi na ten szczegół dość istotny. Już znalazły się ziemniaczki na właściwym miejscu. Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ziemniaków nie dodajemy :D
    To jest pierwsza w świecie zupa ziemniaczana bez ziemniaków :)
    A poważnie: dzięki za zwrócenie uwagi na ten szczegół dość istotny. Już znalazły się ziemniaczki na właściwym miejscu. Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń

Termomiksfans

Termomiksery - wcześniej nazwa pojawiająca się jako określenie urządzeń laboratoryjnych mieszających i podgrzewających probówki. Gdy pojawił się Thermomix i jego naśladowcy, przypisać im można jedno miano wspólne - termomiksery kuchenne.

Łączna liczba wyświetleń