sobota, 10 grudnia 2016

Zupa-krem z dyni

Jeśli możesz kupić dynię, nie zastanawiaj się. Zrobisz z niej pyszną zupę. I to w różnych wariantach.

Składniki:

  • 700g dyni
  • 1 cebula
  • 500 g wody
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 50 g śmietany
  • 1 łyżeczka
  • 1 łyżeczka curry
  • sól i pieprz - po szczypcie
  • Uwaga! Możesz dodać kawałek imbiru i łyżkę miodu. Wtedy zupa zmieni smak, będzie słodsza, ale też ostrzejsza. Warto spróbować.



Jak przygotować:

  • 1. Usunąć z dyni miąższ, pestki i skórę, pokroić na mniejsze kawałki. 
  • 2. Do naczynia miksującego wrzucamy przekrojoną na pół cebulę i rozdrabniamy (w opcji z imbirem dodajemy go w tym punkcie)
  • Ustawienia: czas - 5 sekund, obroty - 5
  • 3. Dodać pokrojoną dynię, wodę, kostkę bulionu. Gotuj.
  • Ustawienia: czas - 20 minut, temperatura - 100 stopni, obroty - 2
  • 4. Dodajemy śmietanę, curry, odrobinę soli i pieprzu (do smaku),  i stopniowo miksujemy. Można też dodać łyżkę miodu (opcjonalnie).
    Pamiętajmy, żeby na wysokie obroty w przypadku gorących potraw nigdy nie wchodzić za szybko.
  • Ustawienia: czas - 1 minuta, obroty - od 1 do 9


 Na koniec, gdy zupa jest już nalana na talerze, możemy ozdobić ją kleksem śmietany. Można też użyć do ozdoby kilka pestek łuskanego słonecznika lub dyni.
I smacznego :)
🎃🎃🎃🎃🎃

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Termomiksfans

Termomiksery - wcześniej nazwa pojawiająca się jako określenie urządzeń laboratoryjnych mieszających i podgrzewających probówki. Gdy pojawił się Thermomix i jego naśladowcy, przypisać im można jedno miano wspólne - termomiksery kuchenne.

Łączna liczba wyświetleń