czwartek, 29 grudnia 2016

Chleb bananowy. Z kokosem

Ciasto z bananów nazywane czasami bananowym chlebem jest proste i szybkie do przyrządzenia. Tutaj podaję je w wersji z wiórkami kokosowymi, które nadają naszemu wypiekowi ciekawego smaku.

Wiórki kokosowe doskonale komponują się ze smakiem bananów

Składniki:

  • 40g masła
  • 180g brązowego cukru
  • 230g bananów (3-4 banany)
  • 1 jajko 
  • 250 grams mąki tortowej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki mleka 
  • 50g wiórków kokosowych

Jak przygotować:

  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni (najlepiej z termoobiegiem)
  • Banany, cukier i jajko umieść w naczyniu miksującym
  • Ustawienia: czas - 10 sekund, obroty - 5
  • Dodaj mąki, proszku do pieczenia, wiórków kokosowych i mleka i zamieszaj
  • Ustawienia: czas - 5 sekund, obroty - 5
  • Wlej ciasto do formy (chlebowej) i umieść w nagrzanym piekarniku
  • Piecz 45-50 minut (w zależności od piekarnika czas może być nieco krótszy lub dłuższy)


  • Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Termomiksfans

Termomiksery - wcześniej nazwa pojawiająca się jako określenie urządzeń laboratoryjnych mieszających i podgrzewających probówki. Gdy pojawił się Thermomix i jego naśladowcy, przypisać im można jedno miano wspólne - termomiksery kuchenne.

Łączna liczba wyświetleń