sobota, 10 grudnia 2016

Orientalna zupa z cukinii


To propozycja dla osób lubiących potrawy pikantne. Świetna na jesienne, chłodne dni - bardzo rozgrzewa, a za sprawą imbiru, kurkumy, papryki, pieprzu cayenne i czosnku może nawet pomóc nam przy pierwszych objawach przeziębienia. Dodatkową wartością jest kasza jaglana, którą dodajemy do naszej zupy i jej prozdrowotnych właściwościach nikogo już nie trzeba przekonywać. 


Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cukinia 
  • 1 papryka czerwona
  • 10g imbiru 
  • ok.100g pora
  • 40g oleju 
  • 500g wody
  • 100g przepłukanej kaszy jaglanej
  • kostka rosołowa lub łyżeczka koncentratu bulionu z termomiksera
  • 10g masła
  • 50g śmietany
  • kurkuma, pieprz cayenne, sól - po pół łyżeczki (cayenne należy dać  mniej, jeśli nie lubisz pikantnych dań)
  • obowiązkowo dla mięsożerców - kiełbasa krakowska lub inna o zdecydowanym smaku

Jak przygotować:

  • 1. Cebulę kroimy na połówki, czosnek i imbir również na mniejsze części. Wrzucamy wszystko do naczynia miksującego. Rozdrabniamy.
  • Ustawienia: czas - 3 sekundy, obroty - 5
  • 2. Zgarniamy kopystką rozdrobnione składniki ze ścianek naczynia miksującego  dodajemy 40g oleju i dusimy.
  • Ustawienia: czas - 2 minuty, temperatura - 100 stopni, obroty - 2
  • 3. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię i por pokrojony w plasterki. Dorzucamy do tego kaszę jaglaną (wcześniej ją przepłukujemy zimną wodą), wlewamy wodę i dodajemy kostkę rosołową,  Gotujemy.
  • Ustawienia: czas - 15 - minut, temperatura - 100 stopni, obroty - 2 wsteczne
  • 4. Dodajemy masło, śmietanę, kurkumę, sól i cayenne (na czubku łyżeczki jeśli boisz się, że będzie za ostro) i mieszamy.
  • Ustawienia: czas - 1 minuta, obroty - 3 wsteczne
  • 5. Na koniec dorzucamy pokrojoną w kostkę lub plasterki kiełbasę i od razu podajemy

Smacznego! Na pewno Was rozgrzeje.

1 komentarz:

  1. Dziękuję za przepis. Naprawdę świetny. Ja wolę ostre smaki, więc dałam pół łyżeczki cayenne i było w sam raz. Myślę sobie, że można spróbować do taj zupy dorzucić krewetki. Proszę pomyśleć nad takim przepisem :) Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń

Termomiksfans

Termomiksery - wcześniej nazwa pojawiająca się jako określenie urządzeń laboratoryjnych mieszających i podgrzewających probówki. Gdy pojawił się Thermomix i jego naśladowcy, przypisać im można jedno miano wspólne - termomiksery kuchenne.

Łączna liczba wyświetleń