poniedziałek, 12 grudnia 2016

Bagietka jak z Paryża


Może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Nie trzeba się bardzo wysilać. W swoim termimokserze ciasto na nią przygotujesz sprawnie i niewielkim kosztem.

Składniki:

  • 400g mąki typu 550 
  • 30g drożdży świeżych
  • 300g wody 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli


Jak przygotować:

  • Do naczynia miksującego wlewamy ciepłą wodę (nie gorącą!), dorzucamy drożdże i łyżeczkę cukru
  • Ustawienia: czas - 2 minuty, obroty - 2


  • Wsypujemy mąkę, sól i wyrabiamy ciasto:
  • Ustawienia: czas - 30 sekund, obroty - zagniatanie ciasta

Ciasto przelewamy (jest dość rzadkie) do miski posmarowanej olejem, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przewiewów. Czekamy aż podwoi swoją objętość - min. 30 minut.

Potem ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i uformować z niego bagietki (trzy powinny wyjść z tej ilości mąki). Mogą nam się trochę kleić, więc przyda się mąka na rękach.

Wykładamy blachę papierem do pieczenia i układamy na niej bagietki - formujemy je ponownie, gdyby nam się trochę rozlazły (pamiętajmy, że ciasto nie może być zbyt twarde, bo wtedy nie zrobi nam się puszysty środek pieczywa). Jeśli chcesz, żeby bagietki wyglądały jak z paryskiej piekarenki, zrób na nich nożem (tępą częścią) poprzeczne, ukośne wgłębienia, co kilka centymentrów.

Wkladamy do rozgrzanego piekarnika (temperatura 240 stopni) na ok. 20-25 minut. Dobrze jest na na dnie piekarnika ustawić dodatkową blachę z odrobiną wody (jedna szklankę wody wystarczy).

Bagietka powinna mieć chrupiącą skórkę, a środek "gąbczasty". Wtedy jest idealna :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Termomiksfans

Termomiksery - wcześniej nazwa pojawiająca się jako określenie urządzeń laboratoryjnych mieszających i podgrzewających probówki. Gdy pojawił się Thermomix i jego naśladowcy, przypisać im można jedno miano wspólne - termomiksery kuchenne.

Łączna liczba wyświetleń