czwartek, 19 stycznia 2017

Konfitura marchewkowo-jabłkowa

Coś dla lubiących eksperyment y w kuchni. Co prawda głównym składnikiem "stałym" są tu marchew i jabłka, ale używamy też soku pomarańczowego, który niebagatelnie wpływa na smak konfitury. 

Składniki:
  • 300g marchewki obranej i  pokrojonej na kawałki
  • 300g jabłka, obranego i pokrojonego na kawałki
  • 300g soku pomarańczowego
  • Odrobina startej skórki pomarańczy
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 500g cukru żelującego 2:1


Jak przygotować: 

Obraną marchew i jabłka wrzucamy do naczynia misującego i mielimy drobno
Ustawienia: czas - 10 sekund, obroty - 8 

Dodajemy pozostałe składniki i króko mieszamy
Ustawienia: czas - 8 sekund, obroty - 4 


Następnie gotujemy wszystko 
Ustawienia: czas - 12-14 minut, temperatura - 100 stopni, obroty - 4 

Po zagotowaniu jeszcze raz miksujemy
Ustawienia: czas - 10 sekund, obroty - 8 

Gorące nakładmy do słoików, zakręcamy, stawiamy je do góry dnem i czekamy aż ostygnie.
Gotowe. Jeśli ktoś chce eksperymentować do można dorzucić odrobinę cynamonu (trochę "przybrudza" naszą konfiturę).

Doskonale smakuje z bagietkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Termomiksfans

Termomiksery - wcześniej nazwa pojawiająca się jako określenie urządzeń laboratoryjnych mieszających i podgrzewających probówki. Gdy pojawił się Thermomix i jego naśladowcy, przypisać im można jedno miano wspólne - termomiksery kuchenne.

Łączna liczba wyświetleń